0545 466 18 14

Cami Avizeleri

 

Cami Avizesi

 

Cami Avizeleri, islamiyette ibadetlerin yapıldığı camilerin aydınlatılması için kullanılan nesneler olmakla birlikte, bu avizeler kullanılan motif ve ayetlerle de manevi yönden camilerimize değer katmaktadır. Avize farsça kökenli olup "asılan şey" anlamına gelmektedir. Günümüzde ise avize; tavana asılan,lambalı,şamdanlı cam veya metal süslemeli aydınlatma aracı olarak ifade edilmektedir.

 

Başlarda Batı ve Doğu kültürlerinde farklı yapılarda olan avizeler daha sonra ortak paydada buluşmuştur. Başlarda avize,aydınlatma maksadıyla ve mum yardımıyla kullanılmaktaydı fakat teknolojinin de gelişmesiyle ampul ve led ışıklandırma araçlarıyla kullanılmaktadır. Eski çağlarda İslamiyette avize daha çok asma kandiller olarak kullanılmaktaydı. Maksimum ışık elde etmek maksadıyla tavana asılan bu kandiller sonraki dönemlerde özellikle Osmanlı Döneminde, cami ve kubbeli yapılarda,üzerinde kandiller bulunan daire şeklinde asma kandillerin kullanımı yaygınlaşmıştır. Çapları ortamın hacmiyle doğru orantılı olarak tasarlanan daire kandiller,aynı merkezden beslenen güçlü ışık ile ortamı aydınlatmaktadır. Başlarda tek dairelen oluşan bu kandil avizeler daha sonrasında katlı şekilde yapılmaya başlanmıştır. Bu şekilde daha yüksek ışık kaynağı elde edilmiş oldu. İslamiyette kullanılan kandillerin aksine batıda ise mumu aydınlatma aracı olarak kullanmışlardır, bu da avize tasarımlarına etki etmektedir.

 

Batıda tahta ve demirden üretilen ve çivilere mumların takılmasıyla kullanılan aydınlatmalar, mumların altlı üstlü yerleştirildiğinde birbirlerini eriteceklerinden islamiyette kullanılan çember kandiller gibi kullanılmamaktaydı. Mumların birbirinden uzak olması hedeflenerek göbekten zincirler vasıtasıyla asılı olan kollara çivi yardımıyla mumlar yetleştirilerek,çok kollu şamdanlar kullanılmaya başlanmıştı. Teknolojinin gelişmesi ve elektiriğin keşfiyle birlikte bu çok kollu şamdan geleneği günümüzde hala devam etmektedir. Bu sade görünümlü çok kollu şamdanlar daha çok demirden ve bitki motifleriyle süslenerek kullanılmaktaydı. Ortaçağ´dan sonra ise bu demir ve tahtadan yapılan avizelerin yerine özellikle kiliselerde kullanılmak üzere piriç şamdanlar yapılmaya başladı ve bu alanda hollanda pirincinden yapılan avizeler ün kazandı.

 

18. ve 19. Yüzyılda Avize Kullanımı

18. yüzyıldan itibaren avize yalnızca aydınlatma aracı olarak görülmekten çıkmış,zarafet ve zenginliğin gösterleri haline gelmiştir. Dolayısıyla avizeler değerli madenlerden olan; tunç,pirinç,bakır,gümüş,cam,kristal,altın ve gümüşlerden yapılmaya başlayıp göze hitap eden kıymetli sanat eserleri haline gelmiştir. Osmanlı saray ve konakları da batıdan etkilenerek bu avizeleri kullanmaya başlamıştır. Fakat camiler doğudan etkilenmeyip çember avizeler kullanmaya devam etmiştir. Fakat doğunun avize akımından camilerde 19 ve 20. yüzyıllarda etkilnerek cam ve kristal taşlar kullanılarak göze hoş gelen bu avizelerin kullanımı yaygınlaşmıştır. Cam ve kristal parçalar dizilerek kullanılan avizeler ışığın kırılmasıyla görkemli bir hal almıştır. Özellikle o dönemde Topkapı Sarayı, Dolmabahçe ve Beylerbeyi saraylarında ağırlığı birkaç tonu bulan taş ve kristal taşlar kullanarak seyir zevki yüksek avizeler takılmıştır.

 

19. yüzyılın başlarında İngiletere´de hava gazıyla aydınlatma fabrika,sokak ve evlerde kullanılmaya başlamıştır. Tanzimat Fermanı sonrasında 1839 yılında ilk defa sokakların ışıklandırılması çalışmaları başlamıştır. 1850´li yıllardan itibaren saraylarda hava gazıyla aydınlatmaları kullanılmaya başlanmıştır. Bu türde ilk örnekler Dolmabahçe Gazhanesi ve Kuzguncuk Gazhanesidir. 19. sonlarına doğru ise İstanbul sokak ve haneleri de hava gazı aydınlatma sistemleri kullanımına başlamıştır.

 

Yıldız Sarayı elektrik motoruyla çalışan şamdanların kullanımına başlayan ilk özelliğine sahiptir. Sonraki yıllarda ise bazı konut ve askeri gemilerin bu sistemlerle aydınlatılmıştır. Osmanlı Devleti 1902 yılında Tarsus´a kurulan hidroelektirik santrali ile ilk defa elektrik üretimine başlamıştır. Ganz Elektrik Anonim Şirketi´yle birlikte İstanbul sokakları 1914 yılından itibaren elektrik ile aydınlatma kullanımına geçmiştir.

 

Batılaşmanın başlamasıyla birlikte saraylara Avrupa´dan ithal edilen hava gazıyla çalışan avize ve şamdanlar, Mimar Vedat Bey tarafından elektrilk ile çalıştırılmak üzere düzenlenmiştir. Bu dönemde saraylarda kullanılan avize ve şamdanların, İtalya, Fransa, İngiltere, Çekoslavakya gibi ülkelerden gelen Murana camları, Baccarat, Bohemya ve İngiliz kristallerinden yapılmış görkemli ve gösterişli avize ve aplikler kullanılmaya başlanmıştır.

Cami Avizeleri, camilerimizin en önemli unsurlarındandır. Camilerimizi hem aydınlatırken hem de Osmanlıdan günümüze gelen kültürümüzü yansıtmaktadır. Bunun yanında üzerinde kullanılan motif ve ayetlerle de caminin maneviyatına katkı sağlamaktadır. Ayrıca kullanılan ihtişamlı avizeler,seyir zevki sunmakta olup verdiği ışık ile hem pozitif enerji yayarken hem de yapılan ibadetlerde şevke neden olacaktır.

 

Cami Avizeleri Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

 

İbadethanelerimizin güneşi olan Camii Avizeleri seçimi önemli hususlardan biridir. Yanlış seçim yapılması halinde camideki ahengi bozmakla birlikte ihtişamını ortaya koyamayacak görsel olarak da manevi olarak da olumsuzluklara neden olacaktır. Dikkat etmemiz gereken bazı hususlardan bahsedecek olursak;

 Cami Avizesi Modelleri

 

Günümüzde cami avizesi modelleri gelişen teknoloji ve kişisl istekler dolayısıyla çeşitlilik göstermektedir. Geçmişte en çok tercih edilen modellerin başında Osmanlı Cami Avizeleri,Selçuklu Cami Avizeleri ve Kristal Taşlı Cami Avizeleri gelmekteydi. Fakat günümüz şartlarında bu avizeler yine kullanılmakla birlikte led kullanımının artmasıyla birlikte camilerde de kullanımları yaygınlaşmıştır. Ledli cami avizesi camilerimize hem farklı hava verirken,teknolojinin son imkanlarını kullanarak bol ışıklı ve seyri yüksek ürün tasarlanmaktadır. Ayrıca sarı kaplamalı,krom kaplamalı veya eskitme cami avizeleri de Camii Avizeleri Modelleri kapsamında önemli tercih konularındandır. Son yıllarda Cam Cami Avizeleri içinde kullanılmaktadır. Cam Kollu Cami Avizeleri zarif bir görüntü imkanı sunarken istenilen her renkte tasarım yapılabiliyor,fakat malzemenin tamamının cam olması sebebiyle;takma,temizleme ve ampul değişimlerinde dikkatli olunması gerekmektedir. Cami Avizeleri Modelleri için alanında uzman kişilerden destek alarak camiler için en doğru seçmenizi öneriyoruz.

 

 Cami Avizesi Fiyatları

 

Cami Avizeleri Fiyatları yukarıda da bahsettiğimiz gibi iyi analiz edilip doğru tercih edilmesi gereken bir husustur. Malzemenin kalitesizleştirilmesi fiyatının düşüşüne sebep olacaktır. Fakat sürekli arıza verme ihtimali yüksektir. Bu arızalar ve tamiratlarla uğraşmamak için alacağının avizeyi iyi araştırmalısınız. Cami Avizeleri Fiyatları araştırması yaparken mutlaka avizenin yapımında hangi malzemeler kullanılacağını öğrenmelisiniz. Sizler de hemen Cami Avizeleri Fiyatları ve Camii Avizesi modelleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Her konuda destek için İletişim numaralarımızdan bize ulaşabilirsiniz.

 

Osmanlı Cami Avizeleri

 

Osmanlı İmparatorluğu´nun sanatsal mirası, mimari yapılarında ve iç dekorasyon unsurlarında kendini açıkça göstermektedir. Bu mirasın önemli bir parçası da cami avizeleridir. Osmanlı cami avizeleri, sadece aydınlatma amacıyla değil, aynı zamanda estetik ve dini sembollerle dolu bir sanat eseri olarak değerlendirilir. Bu makalede, Osmanlı cami avizesinin tarihi, yapım teknikleri ve estetik özellikleri ele alınacaktır.Osmanlı İmparatorluğu´nda cami avizelerinin kullanımı, mimari gelişimle paralel olarak ilerlemiştir. İlk dönemlerde kullanılan basit kandiller, zamanla yerini daha karmaşık ve görkemli avizelere bırakmıştır. 16. yüzyıldan itibaren, camilerde kullanılan avizeler, zengin süslemeler ve dikkat çekici detaylarla donatılmaya başlanmıştır.

Özellikle Sultan Ahmet Camii ve Süleymaniye Camii gibi büyük camilerde, görkemli avizeler, caminin manevi atmosferine katkı sağlamıştır. Osmanlı cami avizeleri, yalnızca aydınlatma amacı taşımaz; aynı zamanda estetik ve sembolik anlamlar içerir. İslami motiflerle süslenen avizeler, camilerin manevi atmosferine katkıda bulunur. Avizelerde sıklıkla kullanılan motifler arasında lale, sümbül ve karanfil gibi çiçek desenleri ile geometrik şekiller yer alır. Bu motifler, İslam sanatının önemli unsurlarından biridir ve cami dekorasyonunda önemli bir rol oynar.

Uyarı : Web sitemizde yayınlanan fotoğraf, katalog ve tüm yazılar izin alınmadan kullanılamaz.
İrtibat Bilgilerimiz
  • Cumhuriyet Mahallesi 2375 Sokak No:22 İstanbul / Sultangazi
  • 0545 466 18 14 - 0537 876 75 76
  • info@mediyamuaydinlatma.com